Mytí organických nečistot

Organické nečistoty - plísně, řasy, mechy, lišejníky ... se vyskytují v různé míře téměř na všech fasádách . V největším rozsahu na severních stranách , které jsou velkou část dne ve stínu. To znamená déle trvající vlhkost a nižší teplotu fasády, což jsou pro výskyt těchto mikroorganismů ideální podmínky.

K růstu organických nečistot přispívají i vzrostlé stromy, zejména v bezprostřední blízkosti fasády a rovněž nevhodně zvolený druh omítky nebo fasádního nátěru. Často se z úsporných důvodů volí na všech stranách fasády nejlevnější řešení, bez protiplísňových nebo termoizolačních vlastností.

Jsou organické nečistoty pro životnost fasády nebezpečné nebo jsou zelené až černé fleky na fasádě pouze estetickou vadou ?

Pokud je výskyt organických nečistot malý ( pouze jemně nazelenalá místa ) jde v této fázi spíše o záležitost estetickou. Často však ve velmi krátké době , v závislosti na místních podmínkách , dochází k prudkému zvýšení intenzity napadení , kdy jemně nazelenalá místa se mění v tmavě zelená až černá. Za tohoto stavu postupně dochází k narušení celistvosti vrchní tenkovrstvé omítky, jejíž tloušťka je u zateplovacích systémů pouze 1-2mm. Narušení posléze přechází do stavu odpadávání tenkovrstvé omítky od podkladového lepidla.

Oprava takto narušeného zateplovacího systému je velmi nákladnou záležitostí. Rozdíl v nákladech za očištění fasády a v nákladech za opravu zateplovacího systému může být až 15-ti násobný. Rozhodně proto nedoporučujeme odkládat odstranění plísní, řas a jiných biologických nečistot z fasády až do nejzaššího možného termínu.

Budete-li mít zájem o bezplatnou konzultaci ke stavu fasády Vašeho domu , rádi Vám poradíme.

Napište nám

E-mailem odpovídáme do druhého dne.